Paolo Roberto

Paolo Roberto

Paolo Roberto greps när polisen slog till mot en lägenhetsbordell på Grevgatan på Östermalm i Stockholm. Först så blev hans identitet anonymiserad som “tv-stjärna”, men sedan valde han själv att träda fram, vilket förmodligen var hans livs sämsta beslut – speciellt i dessa tider då den dagliga rapporteringen ideligen handlat om det nu så uttömda ämnet covid-19, varpå Paolo Robertos taskviftande bidrar till en frisk vind i nyhetsflödet. Nedanstående artikeln i Expressen innehåller ju en sexskandal i kombination av kändisskvaller, vilket torde tilltala dom flesta medborgare.

Jag är inte på något vis förespråkare av dem som för egen vinning skull idkar tillfredsställde genom ett kvinnligt arrende, men jag är inte heller för ett förpassande till 1600-talets häxjakt där alla med ståfräs skall brännas på bål. Att stävja trafficking genom att agera sutenör och ta ut ett arvode, kallad bot, från alla som ertappats med drulen i hålet är enligt mitt förmenade inte rätt väg att gå, utan här får myndigheterna tänka i ett vidare perspektiv och samverka med andra länders polisorganisationer istället för att stå vid gränderna och flåsa i takt.

I en intervju med Jenny Strömstedt i TV4 erkände Paolo att han hade köpt sex. Det må så vara att man begår en fadäs, men varför skall man sitta och pladdra om det i televisionen. Detta lösmynte där Paolo uttryckligen säger ”du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad.” har nu resulterat i ett paragraf granskande om oaktsam våldtäkt, vilket är en ren galenskap. Paolo har ju köpt sex – hur kan detta köp förvandlas till våld? Med dagens dåraktiga sexlagsstiftning så skulle man ju kunna implementera liktydiga lagtexter gällande andra områden där exempelvis en rutt på ICA skulle kunna resultera i mjölkvåld, brödvåld – eller varför inte, att man förgriper sig på en Yesflaska med citronlukt, eller ta välde över en Cillit Bang. Herr Roberto skulle nog anammat talesättet – att tala är silver medan tiga äro guld.

Kvinnan i fråga som enligt uppgift härrör från ett fattigt land har schappat till hemlig ort. Hon vill inte träda fram inför offentligheten – hon mår så dåligt då det hela förknippas med så mycket skam. Det hela torde ju bli mindre skamset då denne nu kommit till insikt att hon snaskat daggmask på självaste celebriteten för Farmen.

Det är nog för många helt obegripligt hur Paolo Roberto kan underkasta sig denna förnedring och utgift då det förmodligen finns många hugade spekulanter som med stor entusiasm skulle anta sig denna farmenlem – hans fru är väll en av dom. Som om inte detta vore nog så vill staten nu också profitera på eleändet genom att ta ut en pålaga om 25.000 kronor, vilket tycks vara helt i sin ordning.

Paolo Roberto utreds för oaktsam våldtäkt

Expressen den 18 maj 2020

-Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till DN.

Nu ska Robertos erkännande i TV4 granskas av åklagare – flera experter menar att han kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

Under hela förmiddagen hade Anneli Hanström, chefsåklagare vid City åklagarkammare, överläggningar med chefsåklagare Erika Lejnefors om hur ärendet med Paolo Robertos sexköp skulle hanteras. På söndagen lämnade åklagarmyndigheten besked om att det skulle hanteras av mängdbrottsenheten men vid lunch kom nytt besked.

Bakgrunden till chefsåklagarnas överläggningar har inte varit att ärendet handlar om en känd person, det är Expressens uppgiftslämnare noga med att påpeka.

Intresset för fallet förklaras av att åklagare har en skyldighet att reagera på även det som kommer fram utanför polisens utredningar och här var det avgörande för intresset Paolo Robertos uttalande i TV4-intervjun där han efter sexköpet konstaterade:

-Du köper en annan kvinnas kropp, säkert någon som är dittvingad.

Förknippat med skam

I fredags nåddes Expressen av uppgifter om att kvinnan, som kommer från ett av Europas fattigaste länder, inte längre fanns kvar på adressen där tillslaget skett. Nu bekräftar kriminalinspektör Simon Häggström för DN att kvinnan befinner sig på annan ort. Det är inte aktuellt för henne att framträda i medierna på det sätt som Paolo Roberto gjort.

-Hon mår så pass dåligt att hon inte orkar prata om detta. Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen, till tidningen.

-Hon uppger att hon säljer sex på grund av omständigheter i livet som inte ger henne några val. Hon säljer sex för att kunna försörja sin familj, säger Häggström till Aftonbladet.

I en annan uppmärksammad bordellhärva på Östermalm, där rättegång för människohandel nu pågår, har flera kvinnor och flickor från Rumänien vittnat om hur livet som prostituerad i Sverige såg ut.

En 15-åring har sagt:

-Jag visste vad jag skulle göra. Jag menar, jag visste att jag skulle utföra eskorttjänster i Sverige. Hon (kvinnan) berättade för mig att jag skulle utföra sexuella tjänster (…) och få allt jag önskat mig.

I teorin lät det som ett enkelt sätt att tjäna pengar.

-Men när jag kom fram till Sverige och började utöva prostitution tyckte jag det var extremt svårt, säger flickan.

Gått med på dagsböter

Paolo Roberto har själv gått med på att betala 50 dagsböter, totalt 25 000 kronor, i ett strafföreläggande för brottet köp av sexuell tjänst precis som flera andra som togs i förra veckans sexköpsrazzia.

Polisens utredningar lämnades på måndagen över till den så kallade mängdbrottsenheten vid åklagarkammaren i Västerort i Stockholm. Den enheten utfärdar normalt strafförelägganden för sexköpare som erkänt.

Men Paolo Robertos fall specialgranskades med tanke på hans uttalande i TV4 som inte passerade obemärkt inom åklagarmyndigheten. Eva Thunegard, som är chef för Stockholms åklagarområde och de olika åklagarkamrarna, var också inblandad i överläggningarna.

Och vid lunch fattade chefsåklagarna vid Västerort och Citys åklagarkammare beslut om att Paolo Robertos fall ska flyttas över från mängdbrottsåklagarna i Västerort som utfärdar strafföreläggande.

”Fått anmälningar”

City åklagarkammare har under de senaste dagarna fått ta emot flera anmälningar om oaktsam våldtäkt som riktats mot Paolo Roberto och de ska nu utredas vidare under ledning av en erfaren åklagare i Stockholms city eftersom sexköpet ägde rum på Östermalm.

-Vi har fått anmälningar om oaktsam våldtäkt som vi ska samordna så att vi har båda utredningarna på citykammaren. Någon annan kommentar kommer jag inte att lämna i nuläget, säger Anneli Hanström vid åklagarkammaren.

Finns det misstankar nu om oaktsam våldtäkt?

-Jag kommer inte att kommentera detta.

Senare på måndagseftermiddagen gjorde åklagarmyndigheten ett uttalande:

”En polisanmälan om oaktsam våldtäkt har inkommit i det ärende där en känd man har erkänt köp av sexuell tjänst. Utredningen om köp av sexuell tjänst och oaktsam våldtäkt leds av åklagare vid City åklagarkammare.”

Det blir den erfarna kammaråklagare Daniel Suneson som får uppdraget att utreda Paolo Roberto-fallet. Han är specialiserad på sexualmål men har också haft uppmärksammade mål som rättegången mot den amerikanska artisten Rakim ”Asap Rocky” Mayers förra sommaren.

Flera rättsexperter reagerade på Paolo Robertos uttalande i TV4-intervjun och bland annat menade advokat Elisabeth Massi Fritz, som ofta företräder brottsoffer i sexualmål, att Paolo Roberto kan ha gjort sig skyldig till oaktsam våldtäkt.

”Paulo Robertos uttalande i den intervju han gjorde för TV4 borde leda till att en åklagare inleder en förundersökning angående misstankar om oaktsam våldtäkt”, skrev hon i ett sms till Expressen.

Paolo Roberto 
Totalt antal användare: 0
Anpassa