Barnamorden i Södertälje

Barnamorden i Södertälje

Pappan Abdelshahed Paulus Said Foukaih häktades av Södertäljes tingsrätt fredagen den 26 april klockan 11:55 misstänkt för att ha mördat sina bägge barn, Elias född 2015 och Sanna född 2017.

Förövaren är intagen på Helix psykiatrin som är en modern anläggning med 92 platser och 250 anställda vilket är belägen i Huddinge. Det råder ingen tvekan om att det föreligger en allvarlig psykisk ohälsa, säger kammaråklagare Ulrika Rosén. Abdelshahed Paulus Said Foukaih vårdas inte enbart för sitt – minst sagt – dåliga psykiska tillstånd utan även för dom fysiska skador han åsamkat sig själv då han begick gärningen.

När häktesförhandlingen väl startade så medverkade Abdelshahed Paulus Said Foukaih via videolänk – blek i ansiktet och iklädd i vita och blå sjukhuskläder. Bredvid honom satt två sjukvårdare och dennes advokat. Den misstänkte var av förståeliga själ både tystlåten glåmig – han satt mestadels och tittade ned i bänken framför honom. Åklagaren yrkade på att mannen skulle häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Hon sa vidare att det ”föreligger allvarlig psykisk ohälsa”. Mannens försvarsadvokat, Mikael Westerlund hade inget att invända varefter denne medgav den faktiska omständigheten om att det föreligger sannolika skäl varpå hans klient bör häktas. Den fortsatta häktningsförhandlingen hölls sedan bakom stängda dörrar. Därefter så meddelade Södertälje tingsrätt sitt beslut om att den förmodade gärningsmannen skall häktats på den högre misstankegraden för dubbelmordet på sina barn. Åklagaren begärde också om att Abdelshahed Paulus Said Foukaihpsykiska tillstånd bör undersökas av en läkare – en så kallad paragraf 7-utredning, samt en önskan om ett yttrande från Migrationsverket.

En annan nog så besvärande omständighet för gärningsmannen Abdelshahed Paulus Said Foukaih är att denne voro från Egypten och saknar svenskt medborgarskap varpå det för honom föreligger en stor risk för en mångårig inkapacitering och utvisning.

Dom bägge barnen hittades mördade i en säng tre dygn innan häktningen och enligt uppgifter så fanns det omständigheter på platsen som tyder på att barnen kan ha varit döda en tid innan polis kom till platsen. Det finns flera källor som uppger att barnens mamma Glendy Vasquez hade larmat grannar om vad som hänt i huset på Lergodsstigen 26 i Södertälje. Grannarna har då ringt polisen som snabbt kom till platsen. Polispatrullernas första uppgift var att försöka få upp en barrikerad sovrumsdörr, varpå man därefter fann mannen skadad med knivskador i bröstet. Poliserna nödsakades därnäst till att avfyra ett elchocksvapen för att kunna gripa mannen varefter denne fördes till Karolinska universitetssjukhuset.

Abdelshahed Paulus Said Foukaih samt vårdnadshavaren Glendy Vasquez anhölls dagen därefter varpå kvinnan släpptes nästkommande dag. Omständigheterna kring händelseförloppet äro fortfarande oklara men polisen säger sig i vart fall ha en relativt god bild över händelseförloppet.

Förundersökningen är givetvis inledd och ett intensivt utredningsarbete pågår där en gedigen brottsplatsundersökning genomförts tillsammans med ett antal hållna förhör. Händelsen som skedde denna omnämnda tisdag är det andra fallet på kort tid i Södertälje där barn bragts om livet och där vårdnadshavare är misstänkta för gärningen. I januari så hittades en pojke dräpt i stadsdelen Rosenlund. Även där är pappan misstänkt för mordet.

Här nedan finner ni länkar beträffande åklagaren och rättens handlingar.

 

Länkar:

Dagboksblad

Häktesframställan Aktbilaga 9

Häktesprotokoll Aktbilaga 17

 

Barnmorden I Södertälje 
Totalt antal användare: 0
Anpassa