Styckmästaren

Styckmästaren

Daniel Nyqvist erkänner Dubbelmord i Linköping

 I detta fall så får man väll bara konstatera att polisen med god berömdhet nu lyckats med den stora bragden till att komma fram till en lösning med styckdramat i Linköping. Anledningen till att man nu lyckats härrör om ett nytänkande från polisens sida där DNA tagits till hjälp. Daniel Nyqvist som nu är 37 år, erkände i samband med delgivningen om misstanke om mord, att det var han som bragt Anna-Lena Svensson, 56 och Mohamad Ammouri 8 om livet, vilket ägde rum, morgonen den 19 oktobermorgon 2004. Daniel greps tidigt igår morse, strax före sju i sin bostad i Linköping, vilket grundar sig i måndagens beslut om anhållning för mord. Gripandet verkställdes av den regionala insatsstyrkan och var enligt åklagaren effektivt och odramatiskt varpå misstankarna mot mannen stärktes efter det att hans DNA analyserats.

Enligt uppgift så skulle Anna-Lena strax innan sista andetag hunnit förtälj för polisen om att gärningsmannen var i 20-års åldern vars ålderssignalement tidsmässigt stämmer in på den nu gripna 37-åringen. Trots att förundersökningen vuxit till en av de största i landet så har morden till dags datum förblivit olöst. Det hela började med att 8-årige Mohamad Ammouri överfalls och knivhuggs till döds när han är på väg till skolan, varpå den 56-åriga Anna-Lena Svensson försöker gripa in med dom oanade konsekvenserna till att hon själv blev mördad. Gärningsmannen försvann, men lämnar mordvapen och blodspår efter sig.

Den 1 januari 2019 så träder en ny lag i kraft som ger polisen rätt att göra familjesökningar i svenska DNA-registret, vilket betyder att man kan få en DNA-träff på anhöriga till gärningsmän vars lagstiftning polisen icke varo sen med att nyttja. Det som ligger till grund för gripandet äro således en ny metod där polisen tagit hjälp av kommersiella DNA-register och släktforskning för att nå fram till en misstänkt gärningsman. Dubbelmordet i Linköping har blivit ett pilotprojekt där metoden för första gången används utanför Nordamerika.

Till sin hjälp har polisen haft släktforskaren Peter Sjölund som under våren jobbat febrilt med ärendet tillsammans med NFC, vars arbetsmetod har gått ut på att korsköra DNA-profilen från gärningsmannen med databasen hos det amerikanska företaget ”Family Tree DNA”.

Daniel Nyqvist är enligt straffregistret ostraffad, vilket kan förklara de faktum att han ej varit föremål för någon större granskning. Någon större inkomst har han ej heller haft, utan det har dom senaste åren pendlat runt hundra tusen kronor. Han har således levt ett lugnt och ett tillbakadraget liv där han exempelvis gick en datorutbildning på gymnasiet med övervägande väl godkända betyg.


För att komma åt protokollen – vänligen sätt markören över önskat dokument och dubbelklicka.


Reviderad / Aktbilaga 2


 

Häktningsframställan


Häktningsprotokoll

 

Belastningsregisterutdrag

 


Dagboksblad

Styckmästaren 
Totalt antal användare: 0
Anpassa