Abubaker Mohamad Awad

Abubaker Mohamad Awad

Idag är jag rasist

Efter att ha tagit del av domen beträffande Abubaker Mohamed Awad så förefaller det sig rätt naturligt till att känna en stark avsky person i fråga. Detta fasansfulla odjur tilltvingar sig en oral tillfredställelse från en ung kvinna för att sedan mörda dennes 19-åriga kamrat varpå han därefter med tvång penetrera den arma flickan vaginalt. Som om inte detta vore nog så får fanskapet utlösning. Abubaker Mohamad Awad blev vid ett flertal tillfällen ombedd till att lämna lägenheten, vilket han inte hörsammade – inte ens efter mordet och dom två våldtäkterna bifölls lägenhetsinnehavarens önskan. samtliga tillsägelser kontrades med en beskyllning om rasism, vilket enligt mitt förmenande äro en svensk medborgerlig rättighet till att vara mot dem som nyttjar vårt, minst sagt, spendersamma mottagande – en svensk välvilja som uppenbarligen av somliga avtackas med fasanfulla illdåd.

När det gäller polisens initiala insatts – eller rättare sagt bristen på insatts då dom negligerade flickans vädjan om hjälp så vittnar detta enkommet om den rådande polisiära handfallenhet, varpå detta faktum nu i skrivandes stund utreds, av inte mindre än av länsman själv. Enligt min uppfattning så vore en lämplig påföljd för dom inblandade konstaplarna som brustit så fatalt i sin tjänsteutövning till ett tilldömande av samsittning med den nu dömde Abubaker Mohamad Awad. Påföljdslängden skulle sättas från fem år, med en fallande strafflängd, vilket skulle vara avhängt på dom inblandade polisernas ansvarsfördelning. Här nedan följer ett utdrag ur domen, vilket givetvis återfinns i sin helhet i slutet av inlägget.

 

Tilltalad
Abubaker Mohamad Awad,
19970620-8379 Frihetsberövande: Häktad
Artillerigatan 19 Lgh 1001
871 41 Härnösand

DOMSLUT

Brott som den tilltalade döms för

  1. Mord, 3 kap 1 § brottsbalken 2020-05-10
  2. Försök till grov misshandel, 3 kap 6 § 1 st och 11 § samt 23 kap 1 § brottsbalken 2020-05-10
  3. Grovt olaga hot, 4 kap 5 § 2 st brottsbalken 2020-05-10, del av åtalspunkt 1
  4. Våldtäkt, 6 kap 1 § 1 st 1 men och 3 men 1 p brottsbalken 2020-05-10
  5. Grov våldtäkt, 6 kap 1 § 1 st 1 men och 3 men 1 p och 3 st brottsbalken 2020-05-10

Påföljd m.m.

Fängelse på livstid

Skadestånd

  1. Abubaker Mohamad Awad ska betala skadestånd till Sekretess MA med 200 000 kr jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 10 maj 2020 till dess betalning sker.
  2. Abubaker Mohamad Awad ska betala skadestånd till Keith Andersson med 25 000 kr jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 10 maj 2020 till dess betalning sker.
  3. Abubaker Mohamad Awad ska betala skadestånd till Linnéa Lindh, Mikael Lindh och Sabina Lindh med 60 000 kr vardera jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen (1975:635) från den 10 maj 2020 till dess betalning sker.

Häktning m.m.
Abubaker Mohamad Awad ska stanna kvar i häkte till dess domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom.

Ersättning

  1. Elina Eliasson får ersättning av staten med skäliga ansedda 231 068 kr. Av beloppet avser 162 864 kr arbete, 20 560 kr tidsspillan, 1 430 kr utlägg och 46 214 kr mervärdesskatt.

DOMSKÄL
Inledningsvis har följande framkommit. Tommie Lindh bodde i en studentlägenhet på Volontären 14 (lgh nr 44), i Härnösand och han studerade på sjöfartsgymnasiet och skulle ta studenten i juni 2020. Han avled den 11 maj 2020 på Karolinska Universitetssjukhuset sedan han blivit knivhuggen i sin bostad.

MA och Tommie Lindh var goda vänner. På kvällen den 9 maj 2020 kom MA hem till Tommie Lindh. Även Simon Ödegård Lopéz kom dit. Efter midnatt gick de tre ner på stan där de bl.a. besökte Nya Kajutan. På Kajutan träffade de andra personer som någon av dem kände. Efter Kajutan blev det efterfest hemma hos Tommie Lindh. Av protokoll över analys av digital information framgår att MA:s och Abubaker Mohamad Awads mobiltelefoner anlände till Tommie Lindhs lägenhet kl. 02.14 den 10 maj. Av de hörda personernas uppgifter framgår att Tommie Lindh kom till lägenheten i sällskap med MA, Abubaker Mohamas Awad, Frida Maria Pellkvist och Simon Ödegård Lopéz. Utanför lägenheten väntade då ett sällskap på fem personer. På efterfesten deltog således Tommie Lindh, MA, Simon Ödegård Lopéz, Abubaker Mohamad Awad, Frida Maria Pellkvist, Ida Forsman, Wiggo Nilsson och Josefine Engstedt samt ytterligare två personer som inte är hörda i målet. Simon Ödegård Lopéz har sagt att han har känt Abubaker Mohamad Awad sedan de var små. De övriga personerna har förklarat att de inte kände Abubaker Mohamad Awad.

Alla hörda personer som deltog i efterfesten har förklarat att det var en trevlig efterfest och att stämningen var god. Det dracks alkohol och man lekte dryckesleken ”Jag har aldrig”. MA har dock även förklarat att hon kände sig besvärad av Abubaker Mohamad Awad, som hon tyckte var för närgången, varför hon bad Simon Ödegård Lopéz om hjälp genom att skicka SMS till honom. Av den skriftliga bevisningen framgår att hon skickade SMS till Simon Ödegård Lopéz kl. 02.51 där hon skrev ”Hjälp” ”Mig” ”Nu” och några minuter senare ”Jag är jätte obekväm”. Detta har Simon Ödegård Lopéz bekräftat och sagt att han sa till Abubaker Mohamad Awad att ta det litet lugnt. Även av Frida Maria Pellkvists, Wiggo Nilssons och Josefine Engstedts vittnesmål framgår att Abubaker Mohamad Awad var närgången mot MA och att han visade oönskat intresse eller fällde oönskade kommentarer även mot Frida Maria Pellkvist och Josefine Engstedt.

Så småningom lämnade de flesta gästerna lägenheten och kvar blev Tommie Lindh, MA, Simon Ödegård Lopéz och Abubaker Mohamad Awad. Det var meningen att MA skulle gå hem, men när hon blev trött gick hon i stället och la sig i gästrummet och bestämde sig för att sova över. Enligt både MA:s och Abubaker Mohamad Awads uppgifter gick han in till MA flera gånger under natten, trots att hon sa att hon ville sova och att han skulle gå därifrån. MA har berättat att Tommie Lindh sa åt Abubaker Mohamad Awad att sluta besvära MA. Även Simon Ödegård Lopéz har sagt att han hörde att Tommie Lindh sa åt Abubaker Mohamad Awad att lämna MA ifred, att man diskuterade asatro, att Tommie Lindh sa att man skulle behandla kvinnor med respekt, att det var hans hus och att det var han som bestämde. Enligt Simon Ödegård Lopéz sa Abubaker Mohamad Awad till Tommie Lindh att han kunde knocka honom med ett slag. Båda var enligt Simon Ödegård Lopéz mycket fulla. MA och Simon Ödegård Lopéz har sagt att när Simon Ödegård Lopéz gick hem var situationen åter lugn i lägenheten. Av den skriftliga bevisningen framgår att Simon Ödegård Lopéz skickade SMS till MA kl. 04.21 med innebörd att han tänkte bege sig hemåt ifall hon ville ha sällskap hem och att hon svarade att hon skulle sova över. Klockan 04.35 skickade Simon Ödegård Lopéz ett SMS och sa god natt till MA.

Därefter var det endast tre personer kvar i lägenheten, nämligen MA, som låg i gästrummet, Tommie Lindh, som hade sin säng i vardagsrummet, och Abubaker Mohamad Awad som hade fått lov att sova på en madrass i hallen. Att Abubaker Mohamad Awad hade fått lov att sova över framgår bl.a. av det andra larmsamtalet när polisen talade med Tommie Lindh.

Om vad som hände i lägenheten efter det att Simon Ödegård Lopéz hade gått hem har olika uppgifter lämnats. MA, Keith Andersson och Abubaker Mohamad Awad har berättat bl.a. följande.

MA
Abubaker kom in till hennes rum flera gånger under natten och ville sova där med henne. Hon sa nej och att han skulle lämna henne ifred. Sista gången han kom in hade han en kniv med sig som han till en början höll dold under en tröja eller liknande. När han satte sig på huk tog han bort tröjan och riktade kniven mot henne. Han frågade om Tommie var rasist eftersom han hade sett någonting i bokhyllan. Hon sa nej och att han bara var intresserad av politik. Han frågade om hon var rasist. Hon sa nej. Han sa att han inte kunde lita på henne, att hon skulle följa med honom ut från rummet och om hon inte gjorde det skulle han döda henne och hennes kompis som låg och sov. Hon sa att hon måste gå på toaletten, men hon fick inte gå dit själv. Hon hade tidigare ringt eller skickat SMS till Keith. När hon var på toaletten fick hon SMS från Keith där han undrade om personen fortfarande var kvar och vilken adress det var. Hon svarade ja. Abubaker gick fram och tillbaka med kniven. Hon la mobilen upp och ner när hon var på toaletten för att han inte skulle se konversationen. När hon satt på toaletten med byxorna nere, ställde han sig framför henne och höll i kniven. Han höll kniven längs med sitt ben. Hon var livrädd. Han knäppte upp sina byxor, tog tag i hennes hår, tog fram sitt könsorgan, som var hårt, och tryckte in det i hennes mun. Han fick inte utlösning och slutade efter några minuter. Hon sa att hon ville ha ett glas vatten. Han stod bakom henne i köket. När hon hade druckit vatten satte hon sig på hallgolvet för att andas. Han hukade sig över henne och tryckte kniven mot hennes hals och sa att hon skulle ställa sig upp och följa med till gästrummet och att han annars skulle döda henne och hennes kompis. Hon skrek aj. Då öppnades ytterdörren och Keith kom in och sa åt Abubaker att ställa sig upp. Hon sprang in till Tommie, väckte honom och la sig bredvid honom. Hon berättade för Tommie vad som hade hänt. Hon minns inte när hon ringde det första larmsamtalet eller var hon då befann sig. När Keith hade gått kom Abubaker in i rummet. Hon skickade ett SMS till Keith och frågade om han kunde ringa polisen. Abubaker frågade hur de mådde. Tommie svarade att det var bra och frågade om Abubaker kunde lämna dem ifred en stund. Hon såg inte att Abubaker höll i någon kniv då. Efter det andra larmsamtalet väntade de på att polisen skulle ringa upp. Tommie skulle borsta tänderna och de gick båda till badrummet. Hon stod lutad mot badkaret medan Tommie borstade tänderna. Badrumsdörren var öppen. Abubaker kom in. Tommie, som stod med ryggen mot dörröppningen, spolade av tandborsten. Tommie stelnade till och vände sig om. Abubaker högg då Tommie i bröstet ungefär vid bröstvårtan. Tommie föll ihop på golvet och tryckte sina händer mot såret. Hon såg då att Abubaker höll i en kniv. Hon satte sig på huk vid Tommie och sa att allt skulle bli bra. Abubaker skrattade och sa att han hade dödat honom. Han sa åt henne att följa med annars skulle han döda henne också. Tommie viskade till henne att hon skulle följa med. Tommie blödde mycket och hon fick blod på sina strumpor. Hon var livrädd och chockad och gjorde som Abubaker sa. Han sa åt henne att gå in i gästrummet, ta av sig kläderna och lägga sig på mage i sängen. Hon gjorde som han sa och hon tog även av sig strumporna och kastade dem på golvet. Han böjde hennes ben och kom in i henne. Han höll kniven i sin ena hand och hon såg den framför sig när hon låg ner. Abubaker hade tagit Tommies mobil inne i badrummet när Tommie blev knivhuggen. Han hade också tagit hennes mobiltelefon. När Tommies mobiltelefon ringde slutade Abubaker. Hon märkte aldrig om han fick utlösning eller inte. Hon hann inte svara i Tommies telefon första gången den ringde, men när den ringde igen svarade hon. Abubaker lyssnade när hon talade med polisen. Han torkade av kniven med en tröja och gick och la sig i badrummet och låtsades sova när polisen kom dit. Vid det andra larmsamtalet var hon i Tommies rum. Efter våldtäkten svepte hon in sig i ett täcke. Hon var inte inne i badrummet efter det att polis kommit till platsen.

Keith Andersson
MA ringde och väckte honom vid 06-tiden på morgonen. Hon lät rädd och frågade om han kunde komma. Hon sa att det var en kille som inte lämnade henne ifred, att Tommie låg och sov och att hon hade försökt väcka honom men inte lyckats. Han hörde också att hon skrek flera gånger åt någon ”gå härifrån, lämna mig ifred” och att hon hade gråtit. Han cyklade dit. Han skickade SMS till henne angående adressen och han ringde också henne när han var framme. Han knackade på. När han ringde till henne och hon inte svarade kl. 06.33 stod han utanför ytterdörren. Han hörde då att MA skrek. Han ryckte upp dörren och såg att MA satt ner på golvet och Abubaker stod bakom henne och hukad över henne. Han röt till och Abubaker hoppade upp. MA sprang in till Tommies rum. Han gick fram till Abubaker och sa att han måste gå därifrån. Abubaker tjafsade och frågade varför. Han förklarade att de som bodde där hade sagt åt honom att gå därifrån och att han inte hade rätt enligt lag att stanna kvar. Abubaker gav honom då ett knytnävsslag med höger hand som träffade på höger mungipa. Han tog tag i kragen på Abubakers jacka och tryckte ut honom ur lägenheten. Ytterdörren stod öppen. Han puttade tills Abubaker slog i ryggen mot räcket i loftgången. Han hörde då att något föll till backen och såg att det var en kniv. Han tog då ett nackgrepp på Abubaker och höll fast honom samtidigt som han skrek ”djävla idiot, har du en kniv på dig”. MA hade inte sagt något om en kniv till honom. Abubaker försökte försvara det med att han kände sig rädd. När Abubaker hade lugnat ner sig backade Keith och placerade kniven i askkoppen som fanns i loftgången. Han stängde sedan dörren till lägenheten. Han förklarade för Abubaker att MA hade ringt efter honom och att Abubaker hade skrämt henne. Abubaker var nonchalant och frågade om han var rasist. Han förklarade att Abubaker måste gå därifrån. Abubaker sa att han inte kunde göra det, eftersom Tommie hade hotat att döda honom om han inte sov där. Keith sa att Tommie sov och att det bara var att dra. Abubaker ville hämta sin jacka och försöka lösa missförståndet med MA. Keith sa att MA förmodligen fått en panikattack och att det därför inte gick att tala med henne. De gick in och Keith gick in till Tommies rum. Tommie låg i sängen och MA sprang fram och gav telefonen till Keith. Hon hade då ringt polisen. Han sa i telefonen att de skulle vänta ett ögonblick. Han trodde nämligen att situationen var löst, men Abubaker ville inte gå trots att han hade lovat att göra det. Abubaker sa att det regnade ute och att han inte kunde gå. Abubaker la sig istället på madrassen i hallen och lindade in sig i ett lakan. Han upptäckte att samtalet med 112 hade brutits och han sa till MA att han inte visste om polisen skulle komma och att Abubaker hade lagt sig. Tommie, som var yrvaken, sa att Abubakers uppgifter inte stämde och att Abubaker hade velat ligga i samma säng som MA och att Tommie då hade sagt till Abubaker ”Du sover inte där, ska du sova så gör du det på madrassen, annars slår jag ihjäl dig”. Keith gick ut och sparkade litet lätt på Abubakers fötter och sa ”hallå grabben”, vilket hörs på den video som Abubaker spelade in. Abubaker reagerade inte, varför han trodde att Abubaker hade däckat. Han sa till MA och Tommie att han måste sticka hem, eftersom han skulle jobba i Sundsvall. Detta stämde dock inte. Han skulle istället spela ett spel. När han cyklade hemåt kände han att det sved på halsen. Han upptäckte skadan på halsen när han kom hem. När han skulle duscha upptäckte han skadan i bröstet. Han hade inte märkt att han hade träffats av kniven under händelseförloppet och han hade inte heller sett att Abubaker hade hållit i en kniv. Skadorna måste ha uppkommit när han puttade ut Abubaker från lägenheten. När han var hemma i lägenheten fick han SMS från MA som ville att han skulle ringa till polisen. Han svarade med en nödlögn att han satt i en bil på väg mot Sundsvall. När han var på väg nerför trappan från sin bostad möttes han av polisen och fick sedan följa med in på förhör och bli undersökt. Han klandrar sig själv fruktansvärt mycket och tänker att han kanske hade kunnat förhindra det som hände om han hade stannat kvar.

Abubaker Mohamad Awad
När Simon hade gått hem satt han och Tommie och snackade. MA hade gått och lagt sig. Tommie frågade om han ville sova över och tog fram en madrass åt honom. Det stämmer att han gick in och pratade med MA flera gånger. MA sa till Tommie att han trakasserade och tafsade på henne och Tommie sa till honom att han skulle låta henne vara. Han lyssnade inte utan fortsatte att vara jobbig men han hade inte tafsat. Han var packad och dum. MA gick till Tommie igen. Tommie sa att han skulle låta MA vara, att han skulle döda honom, skära upp honom och hänga upp honom som ett rovdjur på väggen. Tommie höll i en kniv och sa att han var asatroende och högg kniven i bordet. Tommie sa också att han skulle ligga på madrassen och att han skulle döda honom om han gick ut eller och om han gick in till MA. Han blev rädd. Tommie gick sedan och la sig. Han kunde inte lämna lägenheten, eftersom Tommie sagt att han skulle döda honom dagen efter om han gick. Han var upprörd över att MA hade anklagat honom för att tafsa. Han ville reda ut missförståndet och gick in flera gånger till MA. Han var också ute i köket och drack sprit ur dunken. MA gick in till Tommie igen. De talade i telefon och sedan kom Keith och skulle dra ut honom. Han hämtade en kniv från vardagsrummet för att försvara sig med. Han hade kniven i sin vänstra bakficka. Han trodde att Keith skulle anfalla honom. Keith slängde ut honom och han slog sin arm mot räcket. Efter att Keith slängt honom mot räcket, gav han Keith ett knytnävsslag i ansiktet. Han höll kniven i samma hand som han slog med. Knivens spets var i riktning mot Keith. Keith tog därefter ett kampsportsgrepp om honom och han tappade kniven. Keith uttalade då hot, men han minns inte vad denne sa. Han frågade Keith om denne var rasist. Han var verkligen berusad, men har bättre minne än Keith, trots att denne var nykter. Han såg att Keith hade en liten rispa på halsen efter handgemänget, men det var inte den skadan som fotografierna utvisar. Han kan inte förklara Keiths skador. De kan ha förorsakats av honom men de var i vart fall inte avsiktliga. Keith uttalade ytterligare hot, men han minns inte vad som sades. Han la sig på madrassen och låtsades sova. När Keith hade gått gick han ut i köket och drack från dunken. Han gick till vardagsrummet. Tommie talade i telefonen. Både Tommie och MA gick sedan in i badrummet. Tommie sa inget mer till honom efter det att Keith hade gått. Han bestämde sig för att hugga Tommie. Han var hotad och såg ingen annan utväg. Han tänkte inte döda Tommie bara skada honom. Tommie stod med ryggen mot honom i badrummet. Han siktade på ryggen och utdelade ett knivhugg. Han blundade och vet därför inte var knivhugget träffade. Han trodde att det träffade i ryggen. Han blev chockad när han fick reda på att Tommie dessutom hade ett knivhugg i bröstet. Han utdelade bara ett knivhugg och kan inte förklara den andra skadan. Han vet inte heller hur Tommies skada i handen uppkom. Tommie föll till golvet och låg på ryggen. MA, som satt i badkaret, gick snabbt fram till Tommie. Han sa att han verkligen skulle våldta henne annars skulle hon ligga där som Tommie. MA var rädd och skakade. Hon satte sig på toalettlocket och han höll fast henne så som hon har sagt. Han tilltvingade sig sedan ett oralt samlag. Det kändes som att han hämnades för att hon hade anklagat honom för att tafsa. Efteråt ville hon andas och dricka vatten. De gick ut i köket och sedan ut på loftgången. Han kan inte förklara varför blodspåren går från badrummet direkt in i gästrummet. I gästrummet sa han åt henne att ta av sig byxorna och att hon fick ligga som hon ville. Hon la sig på magen och han genomförde ett vaginalt samlag. Han hade kniven till höger om henne och hon var garanterat rädd. Han såg inte att hon tog av sig strumporna. Under våldtäkten ringde hans telefon. Han såg att det var hans mamma men han svarade inte. När han var klar gav han MA hennes och Tommies telefoner, vika han tidigare hade tagit. Han gick sedan till badrummet och förstörde bevisen. Han torkade av kniven, placerade den i Tommies hand och spolade ner blodigt toalettpapper. När han hörde att ytterdörren öppnades låtsades han att sova.

Tingsrättens bedömning avseende åtalspunkt 1 och 2.

Tingsrätten har tagit del av två larmsamtal. Av dessa tillsammans med händelserapporten och analysen av MA: mobiltelefon framgår att MA ringde det första larmsamtalet kl. 06.37 och att samtalet varade i drygt 9 minuter. Av innehållet i larmsamtalet framgår att Keith Andersson då hade kommit till platsen och att MA, (enligt tingsrättens tolkning) befann sig inne hos Tommie Lindh som låg och sov och att dörren till rummet var stängd. När MA av Regionledningscentralen (RLC) tillfrågades vad hon såg om hon öppnade dörren sa hon att de (dvs. Keith Andersson och Abubaker Mohamad Awad, enligt tingsrättens tolkning) precis hade gått ut. Av Keith Anderssons uppgifter framgår att det är hans röst som hörs precis innan larmsamtalet avslutades.

I larmsamtalet sa MA att hon nyss hade blivit knivhotad, att han knivhotade hennes vän just nu, att hon inte vet vad som händer och att han hade sagt att han skulle döda henne och allting. Hon sa också att hon hade blivit väckt, att hon hade bett honom gå, men att han inte hade lyssnat. När RLC frågade om det var då som han hotade henne, svarade MA, ja precis och massa andra saker. När RLC frågade vad han hade sagt, svarade MA ”Men att om vi inte gör en massa grejer kommer han döda mig och min vän som sover här”. Hon sa även att han hade lindat in kniven i något klädesplagg.

Tingsrätten konstaterar att om inget knivhot hade ägt rum vid tiden för det första larmsamtalet hade MA knappast haft någon anledning att ringa detta samtal. Enligt tingsrättens mening får MA:s version av händelseförloppet stöd av vad hon sa i larmsamtalet. Hennes uppgifter vinner även stöd av att hon låter mycket rädd och panikslagen under samtalet och att hon vill att polisen ska skynda sig dit.

Tingsrättens bedömning avseende åtalspunkt 4

 Av larmsamtal, händelserapport samt analysen av MA:s telefon framgår att MA ringde det andra larmsamtalet kl. 07.30 och att samtalet avslutades ca kl. 07.43. Under samtalet talade RLC både med MA och Tommie Lindh. Av samtalet framgår att Tommie Lindh var osäker på om Abubaker Mohamad Awad hade kniv på sig men att han inte kunde tala fritt eftersom Abubaker Mohamad Awad i vart fall stundtals befann sig i närheten. Tommie Lindh gav också uttryck för att situationen blev mer och mer obehaglig. En stor del av samtalet handlade om oklarheter när det gällde adressen. Samtalet avslutades med att det bestämdes att en patrull skulle skickas dit och att polisen skulle ringa till Tommie Lindhs telefon när de kom fram och att Tommie Lindh och MA då skulle gå ut och möta upp patrullen.

Tingsrätten konstaterar att det av händelserapporten framgår att polispatrullen registrerade att de var på plats kl. 07.54.

Enligt tingsrättens bedömning måste Tommie Lindh ha blivit knivhuggen och MA utsatt för det vaginala samlaget någon gång mellan kl. 07.44 och den tidpunkt då Mikael Holmqvist talade med MA i telefon, dvs. före kl. 07.54.

Mikael Holmqvist har vidare berättat att han upplevde Abubaker Mohamad Awad som arrogant, att han fick intryck av att han var påverkad av något, att han gav ett förvirrat intryck och att han i arresten, när han skulle fotograferas, gjorde grimaser och gängtecken med händerna.

Av Abubaker Mohamad Awads egna uppgifter framgår att han hade bestämt sig för att knivhugga Tommie Lindh. Han har dock hävdat att han bara utdelade ett knivhugg som han tror träffade i ryggen. Den skriftliga bevisningen utvisar att Tommie Lindh fick motta två knivhugg. Av Abubaker Mohamad Awads egna uppgifter framgår att Tommie Lindh segnade ner efter det att han hade huggit denne med kniven och att Abubaker Mohamad Awad därefter behöll kniven även vid den efterföljande våldtäkten (se åtalspunkt 5), för att därefter torka av kniven och försöka placera den i Tommie Lindhs hand i badrummet. Det var bara Abubaker Mohamad Awad och MA närvarande vid tillfället och Abubaker Mohamad Awad har inte ens hävdat att någon annan utdelat det andra knivhugget. Enligt tingsrättens bedömning är det uteslutet att någon annan än Abubaker Mohamad Awad kan ha utdelat det andra knivhugget. Enligt MA stelnade Tommie Lindh först till och att han därefter vände sig om och blev knivhuggen i bröstet vid bröstvårtan. Enligt tingsrättens bedömning innebär MA:s uppgifter att det får anses utrett att Abubaker Mohamad Awad först huggit Tommie Lindh i nacken/ryggen vilket fick Tommie Lindh att stelna till och att han därefter vände sig om och blev knivhuggen i bröstet av Abubaker Mohamad Awad. Det finns inte heller någon annan rimlig förklaring till skadorna i Tommie Lindhs högra hand än att han vid hugget i bröstet försökte värja sig med handen.

Har Abubaker Mohamad Awad handlat i nödvärn?

Abubaker Mohamad Awad har åberopat en videoupptagning som han gjorde när han låg på madrassen under ett lakan och medan Keith Andersson fortfarande var kvar i lägenheten. På upptagningen hörs någon säga Hallå, hallå. Enligt Keith Andersson är det han som säger detta. Sedan hörs en röst som viskar ”dom försöker döda mig, dom har hotat mig till livet”. Enligt Abubaker Mohamad Awad är det hans röst.

En nödvärnshandling är en handling som företas för att avvärja ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom.

Abubaker Mohamad Awad har gjort gällande att Tommie Lindh hade hotat att döda honom om han lämnade lägenheten, att denne också sagt att han skulle göra det nästa dag om han gick därifrån, att han var rädd och att han därför inte såg någon annan utväg än att knivhugga Tommie Lindh för att lösa situationen.

Av förhöret med Keith Andersson framgår att det Tommie Lindh hade sagt hade uttalats innan Keith Andersson kom till lägenheten. Tommie Lindhs uttalande syftade dessutom till att få Abubaker Mohamad Awad att lämna MA ifred, vilket Abubaker Mohamad Awad har bekräftat att han förstod. Abubaker Mohamad Awad har, trots Tommie Lindhs uttalande och sin angivna rädsla, inte avhållit sig från att fortsätta att besvära MA i gästrummet.

Abubaker Mohamad Awad har inte heller kunnat förklara på vilket sätt knivhuggen skulle kunna lösa situationen om syftet endast var att skada Tommie Lindh.

Abubaker Mohamad Awad har bakifrån angripit Tommie Lindh när denne stod i badrummet för att borsta tänderna. Inte ens Abubaker Mohamad Awads egna uppgifter innebär att något pågående eller överhängande brottsligt angrepp har förelegat. Det har alltså inte förelegat någon nödvärnssituation. Abubaker Mohamad Awads egen videoinspelning, gjord någon timme innan knivhuggen, föranleder ingen annan bedömning. Hans uppgifter kan inte heller anses innefatta någon inbillad nödvärnssituation. Abubaker Mohamad Awad har alltså inte agerat i nödvärn.

Har Abubaker Mohamad Awad begått gärningen med uppsåt att döda?

Abubaker Mohamad Awad har knivhuggit Tommie Lindh två gånger mot överkroppen, vilket mycket starkt talar för uppsåt att döda. För direkt uppsåt talar även hans uttalande direkt efteråt, att han tagit både MA:s och Tommie Lindhs mobiltelefoner för att förhindra dem från att ringa samt att han även lämnat den svårt skadade Tommie Lindh på badrumsgolvet utan att vidta några hjälpande åtgärder. Genom att flera gånger hugga Tommie Lindh med en kniv mot överkroppen, varav ett i den del av bröstet där hjärtat är beläget är det, enligt tingsrättens mening, ställt utom rimligt tvivel att Abubajer Mohamad Awad haft uppsåt att beröva Tommie Lindh livet.

Tingsrättens bedömning avseende åtalspunkt 5

Abubaker Mohamad Awad har erkänt att han tilltvingat sig ett vaginalt samlag efter det att Tommie Lindh blivit knivhuggen och att han därvid uttalat hot mot MA och samtidigt hållit i den kniv som han huggit Tommie Lindh med.

Av NFC:s sakkunnigutlåtande framgår att sperma påvisats hos MA dels i slidöppning, dels i vaginalprov. Resultaten talar extremt starkt för att sperman i slidöppningen kommer från Abubaker Mohamad Awad (Grad +4) om man bortser från möjligheten att den kommer från en nära släkting. Analysen av vaginalprovet visar en blandning av DNA från minst två personer. Resultaten talar extremt starkt för att del av DNA:t kommer från Abubaker Mohamad Awad (Grad +4) och att del av DNA:t överensstämmer med MA själv.

Genom MA:s och Abubaker Mohamad Awads i denna del samstämmiga uppgifter är det klarlagt att Abubaker Mohamad Awad tvingat MA till samlag genom hot med innebörd att om MA inte gjorde som han sa skulle hon också ligga där som Tommie Lindh, dvs. dödas eller skadas, samtidigt som han hållit i en kniv. Åklagaren har i åtalet påstått att Abubaker Mohamad Awad riktat kniven mot MA. Av både Abubaker Mohamad Awads och MA:s uppgifter framgår dock att han höll kniven längs med sitt ben. Det är alltså inte visat att han riktat kniven mot henne.

Hotet har varit av allvarlig art eftersom det förstärkts av att Abubaker Mohamad Awad hållit i den kniv som han strax dessförinnan knivhuggit Tommie Lindh med framför hennes ögon och att Tommie Lindh legat på golvet bredvid dem allvarligt skadad. Brottet ska bedömas som grov våldtäkt.

Påföljd m.m.

Abubaker Mohamad Awad förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret.

Enligt 3 kap 1 § brottsbalken ska ett fängelsestraff för mord bestämmas till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid. Enligt paragrafen ska som skäl för livstids fängelse särskilt beaktas om gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös.

Paragrafen fick denna lydelse genom en lagändring som trädde i kraft den 1 januari 2020. Syftet med lagändringen var att livstidsstraffet skulle komma i fråga i betydligt större utsträckning än tidigare. I prop. 2018/19:138 angavs att det var i de fall som tidigare bestraffades med fängelse i 15-18 år, som det fanns anledning att i stället bestämma straffet till livstids fängelse. Domstolen ska göra en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet. Av förarbetena framgår att i begreppen ”inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös” innefattas sådana omständigheter som att brottsoffret utsatts för kraftigt våld, omfattande eller allvarliga skador, svår smärta eller stark dödsångest. I begreppen innefattas även att brottsoffret befunnit sig i en skyddslös ställning eller att brottet har utförts i offrets hem (prop. 2018/19:138 s. 26 ff).

Tommie Lindh har oprovocerat angripits bakifrån när han befunnit sig i badrummet. Han har således befunnit sig i en skyddslös ställning. Brottet har dessutom utförts i hans egen bostad. Han har fått allvarliga skador av knivhuggen som måste ha medfört svår smärta. Eftersom han inte omedelbart förlorade medvetandet måste han också ha känt stark dödsångest.

Enligt tingsrättens mening har alltså brottet inneburit svårt lidande för Tommie Lindh och också varit särskilt hänsynslöst, vilket talar för livstids fängelse. Det finns inte några förmildrande omständigheter som ska påverka straffvärdet. Inte heller den omständigheten att han suttit frihetsberövad under lång tid ska påverka straffvärdet. Tingsrätten finner därför att påföljden ska bestämmas till livstids fängelse.

Häktning

Det föreligger alltjämt risk för fortsatt brottslig verksamhet. För mord, våldtäkt och grov våldtäkt är inte heller stadgat lindrigare straff än två år och det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas. Abubaker Mohamad Awad ska därför kvarbli i häkte tills domen i ansvarsdelen vinner laga kraft mot honom.

Dom

Abubaker Mohamad Awad 
Anonym73187
Vart tog utvisningen till dig han hör hemma vägen ?
Totalt antal användare: 0
Anpassa