GangsterRap – Episod 2

GangsterRap – Episod 2

Rapparen Yasin Byn häktad – misstänks för kidnappningen av rapparkollegan Einár Grönberg

 

Den somaliskättade rapparen Yasin Abdullahi Mahamoud fick ett oförväntat nyårsfirande då han en timme före tolvslaget greps, vilket föregicks av att han en månad tidigare varit anhållen i sin frånvaro. Yasin Byn häktades lördagen den 2 januari 2021 klockan 13:17. Enligt protokollet från jourdomstolen Södra Stockholm så häktades han för stämpling och förberedelse till mord mm, varpå han nu äventyrar gratis -men ett något begränsat uppehälle i 18 år. Yasin Byn misstänks även för stämpling till människorov på rapartisten Einár Grönberg. Vid sin sida så har han elva kumpaner som nu också sitter i tryggt förvar, vilket är betryggande då utredningen även handlar om synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grov allmänfarlig ödeläggelse. En annan rapartist som begärts häktad är den 25-årige Havel Khalil som innehar ett irakiskt påbrå. Havel har medverkat i en intervju med stadsradion där han hyllades för att ha fett mycket självinsikt.

Enligt kammaråklagaren Anna Stråth så har utredningen pågått under hela hösten och ligger nu i slutskedet varpå hon hoppas på att kunna fatta ett beslut om åtal under mars månad. Det var den franska polisens arbete som legat till grund för informationsinhämtandet då dessa i början av 2020 lyckades hacka den krypterade chattappan Encrochat, vilket varit avgörande för att nå framgång i utredningen.

Det hela har bland annat sin upprinnelse i en händelse som skedde natten mot den 15 april 2020 då Einár Grönberg kidnappades av ett 15-tal maskerade män som hotade denne med pistol, rispade med kniv samtidigt som han rånades på en Rolexklocka. Det förekommer även uppgifter om att han pressas på miljonbelopp och att han utsatts för sexuella övergrepp, vilket tyder på männen perversa böjelser. Trots denna brutala upplevelse så vägrade Einár till att medverka i polisutredningen vilket kan tyda på hans egna gängkriminella bana där han förekommer i belastningsregistret för bland annat rån, misshandel och narkotikabrott. Väl värt att beakta är att en av Einárs närmaste vänner dömts till fängelse i tre år och sex månader för att denne försökt att skjuta ihjäl en 14-årig pojke i Dalens centrum vilket ligger i södra Stockholm. Den stackars pojken vårdades på sjukhus i tre veckor för sina skottskador. Det råder således inga som helst tvivel om att Einár rör sig i en förvänd umgängeskrets, vilket nedanstående bild är ett talande bevis på.

 

Jag har i inlägget GansterRap som publicerades den 6 maj 2020 tagit med några av dom förnedrande bilderna på Einár Grönberg som i april månad föregående år spreds i dom sociala medierna. Enligt uppgifter som cirkulerar så skall Yasin Byn ha lurat Einár Grönberg till en den musikstudio som har kopplingar till kidnappningen.

Det är inte första gången som Yasin Byn frotterat sig med mafiosos. För exakt ett år innan gripandet så sköts en 20-åring till döds i Stockholm, vilket skedde på nyårsafton. Det ryktas om att dödsskjutningen är en del av en intern konflikt inom det ökända Rinkebybaserade nätverket Shottaz som varit delaktiga i den blodiga gängkonflikten med dödspatrullen i Järvaområdet, vilket Yasin Byn anses ha kopplingar till. Han häktades misstänkt för mordet i januari 2020, men släpptes några månader senare på grundval av bristande bevisningen. Enligt polisen så kan Yasin Byn även kopplas till Shottaz yngre falang FLG som tagit över en del av våldskapitalet från dom äldre varpå dom nu under senare tid misstänkts vara inblandade i flera skjutningar. 2018 så dömdes Yasin Byn till fängelse i två år och tre månader för narkotikabrott, olovlig körning, rattfylleri och två fall av grovt vapenbrott, vilket uppdagades då han tillsammans med två gängmedlemmar från Shottaz försökte fly undan polisen, varpå man vid gripandet hittade ett skarpladdat vapen.

Ett utdrag ur domen som förövrigt i sin helhet går att beskåda här nedan, visar att förutom Yasin Byn så var Vincent Tchakoute Mbinkeu, närvarande vid brottstillfället varpå denne dömdes till 1 år och 4 månader. Yasin Abdullahi Mahamoud förnekat förövrigt gärningen men Solna tingsrätt gör dock en annan bedömning då dom inledningsvis gör följande klarläggning.

Vincent Tchakoute Mbinkeu och Yasin Abdullahi Mahamoud färdades tillsammans med två andra unga män i en bil och klockan var ca 01:30 på natten. Det var en hyrbil och Vincent Tchakoute Mbinkeu var den som körde bilen. Yasin Abdullahi Mahamoud satt i baksätet på höger sida. De stannade på den aktuella Circle K-macken för att tanka. En polisbil, i vilken Denny Borgstad och Martin Ahnlund färdades i, kom strax därpå till macken och poliserna kontrollerade Vincent Tchakoute Mbinkeu. Av övervakningsfilmen framgår att Denny Borgstad ställde sig invid Vincent Tchakoute Mbinkeu när denne skulle tanka och att Martin Ahnlund stod på andra sida sidan bilen vid den öppna dörren vid förarplatsen. När poliserna gick fram till bilen öppnades dörren inifrån där Yasin Abdullahi Mahamoud satt. Därefter öppnade Vincent Tchakoute Mbinkeu dörren höger fram, för att sedan smälla igen dörren höger bak och knuffa till dörren höger fram så att den nästan stängdes Vincent Tchakoute Mbinkeu började springa från bilen och Denny Borgstad sprang efter. Strax därefter öppnade Yasin Abdullahi Mahamoud sin dörr och började springa i motsatt riktning. Av filmen framgår att Yasin Abdullahi Mahamoud gjorde kraftiga pendlande rörelser med sin vänstra arm, medan höger arm hölls intill kroppen. Bakom macken sköt Denny Borgstad ett varningsskott och Vincent Tchakoute Mbinkeu stannade upp. Ett skjutvapen påträffades sedan i närheten av Vincent Tchakoute Mbinkeus flyktväg med hjälp av Diego Cabreras polishund. Det fanns en frammatad kula i loppet på vapnet. Vid en efterföljande undersökning har det visat sig att detta helautomatiska vapen endast fungerade i det halvautomatiska läget.

Diego Cabrera har sedan försökt spåra efter Yasin Abdullahi Mahamoud med hjälp av polishunden. Efter ett hundratal meter markerade hunden för ett skjutvapen. Spårningen fortsatte sedan bort mot tunnelbanenedgången men hunden tappade spåret. Yasin Abdullahi Mahamoud lämnade platsen. Vapnet undersöktes och kunde konstateras vara en fungerande halvautomatisk pistol och när den upphittades var hanen spänd och pistolen laddad och skjutklar.

Yasin Abdullahi Mahamoud har uppgett bl.a. följande. Han hade tänkt köpa cigaretter på bensinmacken men hade inte hunnit göra det innan polisen kom fram till bilen. Det var dock ingen brådska och de hade även gjort några tidigare stopp med bilen. Han uppfattade det plötsligt som att polismannen lade handen mot sin pistol. När polismannen tog sin hand nedåt blev han rädd och sprang ur bilen mot tunnelbanan. Det var mörkt. Till slut hittade han en man som lånade ut sin telefon åt honom för att han skulle kunna ringa sin syster. Systern ringde i sin tur efter en taxi åt honom. Anledningen till att han höll höger hand stilla när han sprang var att han höll på att tappa byxorna. Han hade ingen pistol. Jackan med hans pass blev kvar i bilen.

Dagen när han greps skulle han äta lunch i Rinkeby centrum. Han sprang inte men han kanske kände för att jogga. När polis kom emot honom gick han runt hörnet men han försökte inte komma undan. Innan den 12 mars har han inte burit skyddsväst men sedan den här händelsen bär han skyddsväst varje dag; detta på grund av polisen. Han är jätterädd för poliser. Hölstret är en modegrej. Shottaz är en film och även en avliden person. Han har lagt upp bilder på människor som avlidit för att visa sitt deltagande.

Vincent Tchakoute Mbinkeu bar skyddsväst när han greps och det gjorde även en av de två andra unga männen i bilen. När Yasin Abdullahi Mahamoud ca fyra veckor senare greps i Rinkeby bar han skyddsväst och ett tomt pistolhölster.

Tingsrätten gör följande bedömning när det gäller Yasin Abdullahi Mahamoud.

Beträffande denne så har han gjort gällande att han sprungit för att han blivit rädd för att polisen skulle skjuta honom. Såvitt känt för tingsrätten finns inget fall i Sverige där polisman oprovocerat valt att skjuta en person som bara sitter i en bil. Det kan inte heller Yasin Abdullahi Mahamoud rimligen ha trott. De personer som oprovocerat skjuter andra i bilar är medlemar i kriminella grupperingar som är i konflikt med medlemmar i andra grupperingar, inte polismän. Det finns inget på övervakningsfilmen som visar någon hotfull situation involverande polismännen. Det går dessutom några sekunder efter att den ene polisen tagit upp jakten på Vincent Tchakoute Mbinkeu innan Yasin Abdullahi Mahamoud snabbt lämnar fordonet. Hans invändning att han sprang för att han var rädd framstår därför som helt osannolik. Tingsrätten finner det därför utrett att Yasin Abdullahi Mahamoud sprang för att undkomma polisen. Han kan ha haft många skäl till detta som inte innefattar vapen, t.ex. innehav av narkotika. Diego Cabrera har emellertid förklarat att även om hans polishund höll på att spåra Yasin Abdullahi Mahamouds flyktväg, hunden ändå markerar om den hittar en sak med samma doft. Tingsrätten finner därför att det är uteslutet att någon annan kastat det vapen som hunden markerade för flera meter från spårningsspåret. Alltså är det Yasin Abdullahi Mahamoud som har innehaft vapnet och även han ska därför dömas för att ha innehaft ett skarpladdat vapen i en bil på allmän plats.Vapnet har dessutom haft en spänd hane och kunnat komma till omedelbar dödlig användning.

Fråga är då om gärningen har varit av särskild farlig art innebärande att vapnen innehafts i kriminell miljö där det kunde befaras komma till brottslig användning. Genom de av åklagaren åberopade fotografierna från mobiltelefoner tyder mycket på att Vincent Tchakoute Mbinkeu och Yasin Abdullahi Mahamoud hör till grupperingen Shottaz. Det är emellertid inte nödvändigt att fastslå att det är exakt den grupperingen det är fråga om eller att de har några mer centrala roller i den. Redan konstellationen i bilen visar på att det varit ett innehav i en sådan miljö. Det har varit fråga om en hyrbil som på natten färdats med två män som varit beväpnade med skjutklara vapen. Hyrbilen skulle vara svår att koppla till de fyra unga i händelse av en konfrontation med annan person. Minst två personer i bilen har burit skyddsväst, varav en har burit en tung skyddsväst. Tingsrätten finner att redan det gör att det måste anses ha varit fråga om en kriminell miljö där vapnen konkret kunde befaras komma till brottslig användning. I farlighetshänseende ska båda vapnen anses som halvautomatiska även om det är försvårande att det ena vapnen på ytan ger intryck av, för den som förevisas vapnet, att vara ett helautomatiskt vapen. Tingsrätten bifaller detta åtal fullt ut.

Domsbilaga nr 4

Yasin Abdullahi Mahamoud har erkänt ringa narkotikabrott men förnekat olovlig körning (åtalspunkterna 1.1 och 1.2).

Han har hörts över åtalet. På åklagarens begäran har vittnesförhör hållits med polisen David Zelada. Som skriftlig bevisning har åklagaren åberopat belagsprotokoll, analysresultat och körkortsuppgifter.

Yasin Abdullahi Mahamoud har uppgett sig inte varit förare av fordonet.

Tingsrätten gör följande bedömning

Vittnet David Zelada har uppgett sig vara helt säker på att det var Yasin Abdullahi Mahamoud som var föraren av fordonet och inte den andre personen. Han satt på radioplats i polisbilen vid detta tillfälle och bör ha haft goda möjligheter att göra sina iakttagelser. Tingsrätten finner därför att båda åtalspunkterna är styrkta.

Yasin Abdullahi Mahamoud har erkänt ringa narkotikabrott men förnekat olovlig körning (åtalspunkterna 2.1, 2.2 och 2.3).

Han har hörts över åtalet. På åklagarens begäran har vittnesförhör hållits med polisen Christian Clarkson. Som skriftlig bevisning har åklagaren åberopat analysresultat, körkortsuppgifter och beslagsprotokoll.

Yasin Abdullahi Mahamoud har uppgett att det inte var han som körde bilen.

Tingsrätten gör följande bedömning

Christian Clarkson har uppgett sig ha hållit förhör med Yasin Abdullahi Mahamoud när denne satt anhållen för andra misstankar och uttryckt sig vara helt säker på att de grep rätt person. På grund av hans vittnesmål bifalls även dessa åtalspunkter.

Yasin Abdullahi Mahamoud har förnekat uppsåt till grovt vapenbrott men erkänt ringa narkotikabrott (åtalspunkterna 3.1 och 3.2).

Han har hörts över åtalet. åklagaren har åberopat beslagsprotokoll, vapenundersökning och analysresultat.

Tingsrätten gör följande bedömning

Yasin Abdullahi Mahamoud har gjort gällande att han tillfälligt bytt jacka med en kille från England, när denne frös i samband med ett ärende utomhus. Han har därefter inte märkt att killen lagt en pistol i hans jackficka.

Vid bedömningen av trovärdigheten av Yasin Abdullahi Mahamouds uppgifter kan konstateras att detta är en sent framlagd förklaring och att det är helt osannolikt att en person i ett oträngt läge skulle råka ge bort en pistol som på den illegala marknaden måste betinga ett högt värde. Dessutom är det osannolikt att Yasin Abdullahi Mahamoud inte skulle märkt att han helt plötsligt hade fått en pistol i sin jackficka. Hans förklaring lämnas utan avseende och åtalet ska bifallas.

Resterande åtalspunkter är erkända och får stöd av den åberopade skriftliga bevisningen (se stämningsansökan).

Påföljd

Vincent Tchakoute Mbinkeu är fortfarande arton år och Yasin Abdullahi Mahamoud hade vid händelsen nyss fyllt tjugo år. Numera är minimistraffet för en vuxen person två års fängelse för grovt vapenbrott. Straffvärdet och artvärdet är därför så höga att det föreligger särskilda skäl att välja fängelse som påföljd trots Vincent Tchakoute Mbinkeus och Yasin Abdullahi Mahamouds ålder. Vid beaktande av straffvärdena kan konstateras att ett enkelt innehav av ett skarpladdat vapen i en bil på allmän plats utgör ett grovt vapenbrott. Tingsrätten har ovan redogjort för de ytterligare faktorerna som gör gärningarna allvarligare. Straffvärdet för en vuxen person för respektive grova vapenbrott uppgår därför till fängelse i två år sex månader. Med beaktande av de ytterligare gärningar som Vincent Tchakoute Mbinkeu och Yasin Abdullahi Mahamoud döms för samt deras respektive åldrar bestämmer tingsrätten fängelsestraffets längd till ett år fyra månader för Vincent Tchakoute Mbinkeu och två år tre månader för Yasin Abdullahi Mahamoud.

Övrigt

Vincent Tchakoute Mbinkeu och Yasin Abdullahi Mahamoud har dömts för grovt vapenbrott. För det brottet är inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år. Det är inte uppenbart att skäl till häktning saknas. Det är dessutom risk för att Vincent Tchakoute Mbinkeu och Yasin Abdullahi Mahamoud på fri fot begår nya brott. De ska därför kvarbli i häkte på båda dessa grunder.

Efter att ha läst tingsrättsdomen så kan man bara konstatera att rättens slutsats över dom båda herrarnas förklaringar är lika ointelligent som dess agerande. Stundtals så kan man utläsa en viss ironi där Vincent och Yasin liknas vid forntida hovnarrar varpå dom nu förbli nutida rättsnarrar. Man är väl benägen att hålla med den rättskipande myndigheten, för någon Charles-Ingvar ”Sickan” Jönson kommer dom bägge herrarna aldrig att liknas vid. Dom bör således överge sin brottsliga bana varpå Yasin Byn får fortskrida sin karriär som ballrapare.

Miriam Bryant tillhör en av mina favoritartister, men man kan nu ifrågasätta hennes omdöme då hon allierar sig med denna typ av gangsterrapare. Duettlåten ”Ge upp igen” hade hon kunnat göra med någon bättre belevad så hade hon sluppit bli förknippad med en jollrandes blöjgangsters. Albumet ”98.01-11” som nu klättrat upp till femte plats, bland dom mest populära, förtjänar inget annat än en bojkottning. Man kan också ifrågasätta Sveriges Radio – eller rättare sagt – P3-Guld som i början av december nominerade Yasin Byn i två kategorier, varav en var årets artist – en nominering som är tototalt omdömeslös. För det första så finns det inget som helst artistiskt i den slyngeln – han är både tondöv och taktlös. För det andra så är han en usel förebild för dom unga lyssnarna, samtidigt som han inte passar han in i dom fina salongerna. Han hör bättre hemma ombord på en bananbåt med destination apträsk. Där kan han sitta med sina likasinnade och smaska bananer.

På SVT-Play så kan man ta del av en längre intervju med rapparen. Programmet kallas ”Exklusivt Yasin” och beskriver 2020 som ett exceptionellt år för Sveriges mest populära och kontroversiella rappare. Yasin berättar om skiftet från det gamla livet in i det nya, men han glömde dock att nämna sin inblandning i kidnappningen av rapparkollegan Einár, samt tillika sin inblandning i nyårsmordet 2019. Man kan också ställa sig frågande till varför inte den skattefinansierade public service-aktören ställer ett uns av kritiska frågor, mer än vid det tillfället då följande fråga ställdes. ”Det låter som att du lämnat de kriminella bakom dig”, vilket besvarades med motfrågan – kan vi ta nästa fråga?

Efter att tagit del av nedanstående material så kan man bara konstatera via namnlistan att det föreligger en utbredd problematik beträffande dom senaste decennierna av den omfattande införseln – integrationen har liksom inte koordinerats, varpå man osökt kommer in på frågeställningen om hur vida Sverige har blivit ett land för social dumpning. Görs det inga researcher på dom nyanlända, eller erhåller Sverige EU-bidrag för att tillhandahålla en humanitär  avstjälpningsplats?

Sist men inte minst så får man väl tillönska Yasin Abdullahi Mahamoud ett stort gratis då han denne publiceringsdag – den 11 januari 2021, fyller 23 år.

Länkar:

Häktesframställan

 

Häktesprotokoll

 

Dagboksblad

 

Dom Yasin Abdullahi Mahamoud

GangsterRap – Episod 2 
Anonym58716
Hahaha
Whybee
5
Anonym62809
Jj
Anonym81269
free yb
Anonym82823
Free
Anonym88197
hej
Anonym90575
Hej
Anonym91327
Nån med hela protokollet
Anonym92102
varför
Anonym94766
yasins dom kom, 12år.
Anonym95378
vart hittar man
Anonym116918
f**k er
Anonym120866
hejsan
Anonym126510
hora
Anonym126510
yasin
Anonym127632
Ba ce pula mea ie aici
Anonym128580
Vad är det här
Anonym133831
Vrf har yasin byn killdsnapat einar?
Anonym133831
Han har inga goda sider
Anonym133831
f**ker reee
Anonym143014
Cii
Anonym148721
walla
Totalt antal användare: 0
Anpassa