PR-kuppen

PR-kuppen

Håll ihop & bind fast varandra

Nu går juridikprofessorn Mårten ”Balthazar” Schultz ut med en varning och hävdar att spridningen av bilderna som förevisar hur Einár Gröndal misshandlas och förnedrad nu kan vara lagstridigt, och detta gäller inte enbart den som påbörjar utbredningen utan det avser samtliga deltagare. Professorn hävdar vidare att brottet då skulle röra sig om olaga integritetskränkning, varpå han understryker att varje människa innehar ett ansvar, och då spelar det föga någon roll, rent juridiskt, om det äro hundra eller tusende som skingrar ut denna fotokonst på nätet. Professorn menar vidare att varje fall bedöms enskilt varpå två års fängelse finns med i straffskalan, så man får väl därav hoppas att inte allvarsbedömningen från våra rättsvårdande myndigheter eskalerar för då lär det nog behövas ett antal anstalter till, för att stävja något så dylikt.

Dramat i sig ter sig för mig märkligt, och kanske är detta just inget annat än en skådespeleri regisserad av Einár Grönvall självt – vilket han själv hävdar, varpå detta styrks genom att polisen bara timmar innan filmatiseringen stoppar denne tillsammans med andra komedianter, vars syfte avsåg till att öka sin egna popularitet. Det skall också tilläggas att huvudrollsinnehavaren icke varit speciellt medgörlig eller behjälplig i polisutredningen, vilket försvårar utredningen avsevärt. Att ”artisten” och dennes anhöriga nu vistas på hemlig ort kan till synes vara ett led till att avsluta den sista akten.

Tiden får väll utvisa om hur vida PR-kuppen varit lyckad eller ej. Själv så har jag aldrig någonsin hört talas om denna så ”kallade” rappstjärna, men jag kan i vart fall se på Google Analytics att besökarna på min sida om tusental, skett från norr till söder, från öst till väst. Norge, Finland, Ryssland, England, Polen – ja enda nere från Australien så av den anledningen så kan man väl tillskriva den tyske filosofihistorikern Johan Gottlieb Buhles grundsats och tillstå att ändamålet helga medlen.

Rapparen låter dock meddela sina fans via sociala medier, att han mår bra samtidigt som han menar att alla kan bli kidnappade – en till synes vanlig bagatellartad företeelse i rapvärden – så man kan väl medge att det är för kulturen och den goda sakens skull som man bidrar till denna patetiska PR-kupp – därav så får bilderna bliva kvar och som kronan på verket så bifogar jag även två av Expressen artiklar.

Professorn: Sprida bilderna på artisten kan vara olagligt

Bilder som uppges visa hur en känd svensk artist blir misshandlad och förnedrad sprids på nätet.

Nu varnar juridikprofessor Mårten Schultz för att den som sprider bilderna vidare kan begå brott.

-Det omfattar inte bara den som startar spridningen utan varje människa som deltar. Varje människa har eget ansvar, säger han.

Det var på måndagskvällen som bilder på den kände svenske artisten började cirkulera på sociala medier. Flera av dem ser ut att visa hur han blir misshandlad av flera personer.

Det misstänkta brottet utreds nu som människorov och grov stöld. Enligt uppgifter som Expressen tidigare har publicerat ska artisten i mitten av april ha blivit bortförd av ett antal gärningsmän, rånad på en Rolexklocka och smycken samt blivit utsatt för utpressningsförsök. Enligt uppgifter utreder polisen spår som kopplas till det kriminella Vårbynätverket.

Bilderna som uppges komma från händelsen fick snabbt stor spridning på nätet.

Nu varnar Mårten Schultz, professor i civilrätt, att spridningen av bilderna kan vara olaglig. Brottet det i så fall handlar om är olaga integritetskränkning. Inför att det nya regelverket trädde i kraft 2018 ingick han i den expertgrupp som skulle utvärdera behovet och effekterna.

Uppmärksammats kring ”hämndporr”

Lagen har hittills uppmärksammats kollad till så kallad ”hämndporr”, där bilder av sexuell karaktär läggs upp mot vilja av den som är avbildad.

-Men det kan också vara brottsligt att sprida bilder där någon utsätts för vissa typer av brott. Det kan vara misshandel, olika typer av sexualbrott eller tvång, säger Schultz och fortsätter:

-Då är det själva spridningen som är det kriminella. Det omfattar inte bara den som startar spridningen utan varje människa som deltar. Varje människa har eget ansvar.

Om det är hundratals eller tusentals andra som begår samma spridning spelar ingen roll juridiskt eftersom man bedömer varje fall för sig, menar Schultz.

-Så det är ingen ursäkt att alla andra gjort samma sak.

”Livslång integritetsskada”

Maxstraffet för olaga integritetsintrång är två års fängelse men i de domar som finns har det huvudsakligen handlat om bötesstraff.

-Många som dömts för det här brottet har varit väldigt unga. Ofta handlar det om tonåringar.

Oavsett det juridiska läget avråder Schultz från att sprida bilderna vidare.

-Min personliga värdering är att man bör låta bli. Bilderna ger uttryck för att en ung människa blir utsatt för brott och det är oerhört kränkande för den som avbildas att det sprids vidare. Ju fler som bidrar till att bilderna sätts i omlopp, desto svårare kommer det vara att någon gång få bort dem från internet. Det kan vara en livslång integritetsskada, säger Schultz.

Känd artist utsatt för misstänkt människorov

I sociala medier sprids bilder som uppges visa hur en känd svensk artist blir kidnappad och misshandlad.

Polisen utreder fallet som misstänkt människorov och grovt rån.

Enligt Expressens uppgifter blev artisten rispad med kniv och rånad på Rolexklocka av män i huvor – och polisen utreder en koppling till det kriminella Vårbynätverket.

Under måndagskvällen började bilder på artisten cirkulera på sociala medier. Expressen har tagit del av flera bilder som visar någon som liknar artisten ser ut att ha blivit misshandlad.

-Jag har fått information om att det i sociala medier påstås att något har hänt honom. Polisen håller på och utreder om det finns anledning att anta att brott är begånget, uppgav Ola Österling, presstalesperson för Stockholmspolisen, under kvällen.

Bilderna ska vara från mitten av april i år och polisen har vetat om händelsen i ungefär två veckors tid. En förundersökning om misstänkt människorov och grovt rån har inletts och leds nu av åklagare.

Uppgifter: 15-tal maskerade män

I samband med anmälan fick polisen uppgifter om att artisten förts bort av ett 15-tal maskerade män som hotat honom med pistol, rispat honom med kniv i ansiktet och på överkroppen. Kidnapparna ska också ha rånat honom på bland annat en Rolexklocka och smycken.

Samma natt, bara timmar innan den misstänkta kidnappningen ska ha inträffat, gjorde polisen ett fordonsstopp. I bilen fanns då artisten tillsammans med ett antal andra män, flera av dem kopplade till det kriminella Vårbynätverket, enligt uppgifter. I samband med stoppet noterade polisen inte någon synbar konflikt mellan artisten och männen.

Vårbynätverket är inblandat i en av Stockholms blodigaste gängkonflikter och i mars gick polisen ut med att man kopplar grupperingen till fyra skjutningar sedan hösten 2019.

En av dem är skjutningen på Circle K i Kungens kurva i januari. En 25-årig man mördades då när hans bil besköts från en annan bil. En kvinna som befann sig i bilen skottskadades vid samma tillfälle.

Under våren har polisen gjort flera tillslag och gripit unga män misstänkta för att sälja narkotika i nätverkets regi.

Efter den misstänkta kidnappningen i mitten av april har artisten och hans anhöriga under en tid vistats på andra adresser än sin egen på grund av hotbild, enligt Expressens uppgifter.

Vill inte medverka

I takt med att bilderna spreds på måndagskvällen inledde polisen en insats för att säkra att artisten inte var i fara. Man lyckades till slut nå artisten – som klargjorde att han inte ville medverka i utredningen på något sätt eller hjälpa polisen identifiera eventuella gärningsmän.

I stället påstod artisten att allt är en PR-kupp som han själv gestaltat för att öka sin popularitet, enligt uppgifter till Expressen. Polisen har därför haft svårt att komma vidare i utredningen.

Efter all uppmärksamhet valde artisten under natten mot tisdag att själv skicka en hälsning via sina kanaler till sina fans. Han refererade till uppgifterna om kidnappningen och hävdade att alla kan råka ut för det och bli misshandlade.

Han hälsade också att han mår bra och att han kommer fortsätta så länge han lever.

PR-kuppen 
Anonym157004
Ftp
Anonym157004
För vi
Anonym157004
Hatar
Anonym157004
Polisen
Anonym157004
Bollnäs broshan f**k söder hamn
Totalt antal användare: 0
Anpassa